Een heerlijk gezonde Omelet O’cor

Afbeelding van recept: Omelet O'cor

Eten moet lekker zijn. Dat zul je met me eens zijn. Dat geldt ook voor ‘dieet-eten’. Jammer dat er nog steeds mensen zijn die denken dat afvallen en gezond eten alleen kan met droog beschuit, vieze poeiertjes en water. Vreemd natuurlijk, want hoe ga je dat volhouden?

Ook terwijl je aan het diëten bent, kun je lekker eten! Dat inspireerde me tot het recept van deze maand. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet van eieren houdt, en daarom heeft dit recept alles te maken met eieren. Want ook als je aan het lijnen bent, kan een eitje op z’n tijd een goede aanvulling zijn op je voeding.

Eitjes kun je natuurlijk op allerlei manieren bereiden. Een van mijn favorieten is de omelet. Met dit recept maak je in een klein half uurtje een heerlijke omelet, die er ook nog vrolijk uitziet, want een vrolijke maaltijd smaakt gewoon beter. Dit recept combineert eieren, olijven, snoeptomaatjes, basilicum en knoflook: I love it!

Heb je hier lekkere — en vrolijke — varianten op? Ik zou het graag van je horen! Wil je dan onder het recept een commentaar achterlaten? En als je op dreef bent, vind ik een beoordeling van het recept ook fijn.
Afbeelding van recept: Omelet O'cor

Omelet O'cor

Aantal Porties: 6
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 12 minuten
Totale Tijd: 22 minuten

Dit recept past uitstekend in je eetpatroon als je bezig bent met Fase 3 of Fase 4 van je dieet. Ben je bezig met Fase 2, houd je dan aan mijn aanbeveling om de omelet in 6 porties te verdelen. Zo'n kleinere portie kan dan goed dienen als voorafje of als bijgerecht.

Ingrediënten

  • twee eetlepels olijfolie
  • 6 middelgrote eieren
  • een potje van je favoriete olijven
  • 10 snoeptomaatjes
  • Griekse feta kaas
  • verse basilicum, liefst van een plantje
  • een blikje tonijn in water
  • een snufje zout
  • een beetje peper
  • eventueel: 1 teen knoflook

Bereidingswijze

  1. Zet een middelgrote koekenpan met deksel op een laag vuurtje op een middelgrote pit en doe daar de twee eetlepels olijfolie in. Doe de deksel er nu nog niet op,
  2. Laat de olijven uitlekken op een velletje keukenpapier,
  3. Doe dat ook met de tonijn en de blokjes feta kaas,
  4. Breek de zes eieren een voor een en doe de eierdooiers in een schaaltje,
  5. Voeg een snufje zout en een mespuntje gemalen peper toe aan de eierdooiers voordat je ze klutst,
  6. Kluts de eieren goed met een vork of een kleine garde tot het eidooiermengsel mooi egaal is,
  7. Controleer of de olie in de pan al op temperatuur is door een dun schijfje olijf in te doen. Sist de olie, ga dan door naar de volgende stap,
  8. Giet het eidooiermengsel in de pan, zodat het egaal over de bodem verdeeld is,
  9. Het vuur mag nu ietsje hoger tot ongeveer een vijfde; waak er voor dat het niet te hard staat!
  10. Snijd de uitgelekte olijven in tweeën en verdeel die over de nog zachte omelet,
  11. Snijd de snoeptomaatjes in de lengte in tweeën en verdeel die over de omelet,
  12. De blokjes feta kun je ook verdelen over de omelet. Kijk wel eerst of alle olie van de feta al is uitgelekt,
  13. Nu kun je de tonijn in stukjes verdelen over de omelet,
  14. Zet het vuur op de zachtste stand en dek de pan af met de deksel,
  15. Pluk 10 tot 15 blaadjes basilicum van het plantje. Daar mag gerust nog een beetje van het steeltje aan zitten,
  16. Je hoeft de basilicumblaadjes niet te snijden. In de plaats daarvan breek je de blaadjes, zodat het aroma van de verse basilicum vrijkomt. Ik ruik daarna altijd even stiekem aan mijn vingers, heerlijk!
  17. Als je van knoflook houdt, snijd je een vrij grote teen in fijne stukjes. Je mag natuurlijk een knoflookpers gebruiken, maar ik vind het altijd jammer dat daar nog zo veel in achterblijft,
  18. Meng de basilicumblaadjes en de verse knoflook in een kommetje,
  19. Doe nu het vuur uit en haal de deksel van de pan. Je gezonde omelet is bijna klaar...,
  20. Als het goed is, komt de omelet gewoon los van de bodem door de pan rustig heen en weer te schudden. Leg de omelet op een groot bord,
  21. Garneer de omelet met het mengsel van verse basilicum en verse knoflook. Je mag er nog wat halve snoeptomaatjes bij leggen om het nog wat kleuriger te maken.
  22. Klaar en genieten maar!

Opmerkingen

Je kunt eventueel nog wat gedroogde peterselie en salie toevoegen aan de eierdooiers, maar niet te veel: de omelet krijgt zijn smaak vooral van de olijven, snoeptomaatjes, feta kaas en knoflook.

Voedingswaarde-informatie :
Aantal Porties: 6 Aantal Porties per persoon: 1
Hoeveelheid Per Portie: Calorieën: 192Totaal Vetgehalte: 11gVerzadigde Vetten: 3gTransvetten: 0gOnverzadigde Vetten: 7gCholesterol: 180mgNatriumgehalte: 252mgKoolhydraten: 9gVezels: 3gSuiker: 6gEiwitten: 15g

De voedingswaarde-informatie is een indicatie. Omdat deze informatie automatisch gegenereerd wordt, is hij niet altijd 100% accuraat. Controleer deze daarom altijd ook zelf nog.

Delen is ook gezond:

Een reactie

  • Gerda Heuveland

    Het water loopt me in de mond Paula! Je beschrijft het zo ‘lekker’, dat ik dit vanavond ga klaarmaken. Past ook goed bij deze temperaturen.

    Groetjes,
    Gerda